Otse põhisisu juurde

13.-14. nädal: 26.05-04.06

 Madeira oli tõeline paradiisisaar ja see reis minu jaoks Erasmuse kõrghetk ja väärt iga viimset eurot 480st, mis selle peale kulus. Eelkõige jäävad meelde vapustavalt ilusad maastikud, aga ka hea seltskond, täiuslik ilm, Fiat Panda ja korteri mugavused ja palju muud. Vahepealsed kaks Virumaa metsatukkades veedetud nädalat olid seega parajaks kontrastiks, aga tuli üle saada ning samas oli tegelikult hea meel koduigatsuse teket ennetada. Igatahes lendasin 26. mail tagasi Lissaboni Zürichi kaudu, kus tegin samuti paaritunnise jalutuskäigu. Nii Zürich kui Frankfurt olid oma saksa korrapära ja läbimõeldusega heaks vahelduseks Lissaboni kohatisele kaootilisusele ning külastaksin neid meeleldi pikemaltki. 


Sisuliselt järgmised viis päeva midagi kuigi olulist ei teinudki, tuli vahepealset äraolekut tasa teha, unevõlg tagasi maksta ja õppida (või õigemini üritada õppida). Esimesel õhtul pärast naasmist sain taas kogeda, kui oluline on portugallaste jaoks jalgpall, sest Benfica oli just Portugali liiga võitnud, mis tähendas et õhtu otsa sõitis iga paari minuti järel mööda mõni signaalitav ja huilgavaid fänne täis Benfica värvides auto. Juunikuud alustasin sellega, et läksin ilma uut Navegante passi ostmata ja pangakaarti kaasa võtmata jooksma ja avastasin oma vea alles Encarnação jaamas, viga mida ma ei soovita korrata. Tee peal käisin vaatamas tablood lennujaama ääres, mis loendab raha, mille riik on kaotanud suutmatuse tõttu Lissabonile uut lennujaama ehitada. Summa oli lähenemas miljardile eurole ja suurenes ~37€ võrra sekundis. Nimelt on praegune lennujaam pika puuga kõige tihedama liiklusega ühe maandumisrajaga lennujaam Euroopas ja nõudlus lennufirmade poolt palju suurem, kui lennujaam suudab vastu võtta, mis tähendab kaotatud maksuraha ja kõrgemaid piletihindu, seega õpetlik näide. Pärastlõunal käisin toast välja saamiseks Oceanariumis, mis oli küllaltki kallis (22,5€) lõbu, aga sai näha igasugu mereelustikku ning kuigi pingviinid olid veidi passiivsed, siis saarmad ja lunnid olid päris ägedad, lisaks muidugi haid, raid ja muud kirevad kalad. Oli suurelt ette võetud ja korralikult tehtud, niiet vähemalt tundub, et piletiraha läheb asja ette. 


Pühapäeva hommikul tegin pikemat sorti jooksu Cais do Sodrést Vasco da Gama sillani, mis andis võimaluse tutvuda sadamaäärsete rajoonidega ja Moscavide’iga ning siduda eelnevalt nähtud kohad paremini tervikuks kokku. Ponte de São João dos Portaisi alt leidsin ka seni suurima telklaagri mõnekümne telgiga, karm meeldetuletus Lissaboni elukallidusest ja eluasemeprobleemidest. Õhtul kasutasin veel üht tänu Erasmusele avanenud ägedat võimalust, nimelt käisin Campo Pequenos kuulamas Bob Dylani kontserti, mis oli täitsa väärt elamus, mida Eestis pole võimalik saada. Kontsert ise oli äge ja sain veel ühe asja oma “bucket-listist” maha tõmmata, ainult et 1890ndatel oli publik vist kõvasti lühem, sest minu jalad ei tahtnud kuidagi istmeritta ära mahtuda.


Ganymedes Zürichsee ääres

Aqueduto das Aguas Livres

Uue lennujaama ehitamata jätmise maksumust loendav tabloo

Saarmas Oceanariumis

Oceanariumi suur akvaarium

Roosa taevas ja Vasco da Gama sild

Viimased pidutsejad Cais das Pombasel kell 7.30

Uudne vaatenurk Vasco da Gama sillale

Campo Pequeno peale vanameistri kontserti


Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

1. nädal: 20.02-26.02

Erasmusele minek on mul juba pikalt kavas olnud. Hüpe mugavustsoonist välja, teises riigis elamine ja sealse kultuuri tundma õppimine, keeleoskuse lihvimine, reisimine soojal maal ja see kõik Euroopa maksumaksja raha eest - mida veel tahta? Minu õppekava ja elukorraldusega sobis 2022/23 õppeaasta kevadsemester ka üsna hästi ja saatuse tahtel sai õpiräne sihtkohaks Lissabon. 2023. aasta alguseks oli õnnestunud ära korraldada majutus, õppeained ja üheotsapilet Tallinn-Zürich-Lissabon. Ausalt öeldes sellega struktureeritum/korralikum eeltöö piirduski. 20. veebruaril õhtupoolikul saabusin Lissaboni, maine vara ühes spordikotis ja seljakotis kaasas. Ülikoolilinnakusse jõudes põrkasin väravas kohe keelebarjääri otsa, ent see on jäänud ka seni ainsaks korraks, kus inglise keelest mingit kasu pole olnud. Siinne koordinaator võttis mu õnneks varsti kenasti vastu ja näitas ühikatoa kätte.  Ühikas ehk RECALL Residência Estudantil. Kuigi olin arvestanud ühe voodiga kaheses toas, selgus, et ühikah

7. nädal: 03.04-09.04

Esmaspäeval otsustasin lõpetada täiusliku ilma ootamise ja lihtsalt minna juba mõnd aega mõttes olnud matkale Sintrast Cabo da Rocale ehk Euroopa mandriosa läänepoolseimasse punkti. Teekonnaks kasutasin lehelt walksintra.com leitud rada läbi Sintra mägede rahvuspargi, mis oli tõesti väga maaliline. Leidus nii männimetsa, kitsaid külateid, farme ja kloostreid kui muidugi avaraid vaateid Atlandile ning Pena paleele. Täidetud sai ka lootus noppida puu otsast eksootiline vili, seda siis tänu tee ääres kasvanud aprikoosipuule. Pimedus hingas kuklasse, seega pidin pärast 11 kilomeetrit Casas Novasest bussi peale hüppama ja katkestama. Bussisõit tagasi alla Sintrasse raske jalaga bussijuhiga oli ka omaette kogemus. Kokkuvõttes oli sooja ilmaga kaunis looduses matkamine tugev dopamiinilaks.  Jooksin lennujaama servast Bairro de Angolasse, mis peab ütlema, vastas nimele. Nagu olen korduvalt näinud varemgi, on justkui väga heades asukohtades palju räämas maju, mis paneb Eestit hindama, siin vist

3. nädal: 06.03-12.03

Esmaspäeval sain teada, et ka Portugalis võib suure osa päevast sadada, samas oli see vist kolmas vihmane ilm enam kui kahe nädala jooksul, mis märtsi kohta on harjumatult ja meeldivalt kuiv. Administração da Aviação Civil loengus rääkis õppejõud oma kogemusest 1989. aastal Assooridel Santa Maria saarel toimunud lennuõnnetuse uurimisel (Independent Airi lend 1851). Loodetavasti jääbki see selliseks groteskseks kogemuseks, mille kuulmiseks (nii huvitav, kui see ka poleks) peab Eestist kaugemale minema.  Mainimata jäi, et eelmise nädala lõpus kasutasin esimest korda laundromati. Ühikas pole pesumasinaid ette nähtud, seega saab pesu pesemas käia üle tee, toetades kohalikku ettevõtlust viiekaga. Taoliste laundromatide rohkuse järgi otsustades (3 sellist on 600-meetrisel teel kämpusest poodi) ei kuulu pesumasin paljude korterite standardvarustusse.  Teisipäeval käisin esimeses muuseumis, Museu Arqueológico do Carmos ehk arheoloogiamuuseumis karmeliitide kloostri varemetes, mida pärast 1755.