Otse põhisisu juurde

15.-16. nädal: 05.06-18.06

 Nende nädalate põhilised tegevused olid õpingutega ühele poole saamine ja Lissaboni kaitsepühakute puhul peetavad peod ehk Festas de Lisboa/Santos Populares.


5. juunil oli Administration of Civil Aviation aines test, mis koosnes vaid 14 valikvastustega küsimusest, tegin detailides paar viga, aga õppejõud lubas need lahkesti ära parandada , seega selle ainega läks väga lihtsalt. Järgmisel päeval esitlesin oma raportit Human Resources Managementi õppejõule, mis läks igati edukalt ja sain vabaks juba üle nädala pea kohal ähvardanud prokrastineerimise kirvest. Reedel, 9. juunil oli järjekord Air Navigationi käes, kus oli samuti väga tudengisõbralik test tänu avatud materjalidele, seega sain kõik oma vastused üle kontrollida. Ainuke kriitika on vist see, et sain terve semestri teise poole slaidid kätte alles nädal enne testi, mis oleks suletud materjalidega testi puhul õppimise küllaltki raskeks teinud. Proovisin käia ka Administration of Civil Aviationi hüvastijätuloengus, aga et õppejõud ei ilmunudki kunagi välja (või siis tegi seda üle 40 minuti hiljem), siis jäi see plaan katki. 12. juunil tegime türklasest paarimehega esitluse oma raportist aines Commercial Contracts in Air Transportation, ka see läks tagasiside järgi igati edukalt. Viimane akadeemiline tegevus oli 14.-l juunil, kui tuli sooritada Human Resources Managementis eksam, mis koosnes 15 valikvastustega ja 2 aruteluküsimusest. See ka täitsa õnnestus, arvestades, et selleks õppimine piirdus umbes 450 masintõlgitud (elagu deepl.com) slaidi läbitöötamisega, siis saaks hullemini. Skooriks jäi 14/20, ainuke pettumus oli, et vaatamata esitluse ja raporti (mis tagasiside järgi otsustades oleksid pidanud saama mitu punkti rohkem) suuremale osakaalule aine hindes jäi 14/20 ka kogu aine hindeks. Ausalt öeldes ei leidnud endas viitsimist selle tõstmisega tegeleda, sest ülejäänud ainetes sain Eesti süsteemi teisendatuna A-d ja B-d kätte ning EAPid said kätte ja aine läbitud. 


Kokku sain seega 17 EAPi nelja aine eest, Maintenance aine jäi läbimata, sest veebruari lõpus ütles õppejõud mulle, et ma töötaks materjalid ise läbi ja annaks teada, kui soovin eksamile tulla. Lõpuks ei tundunud üle 800 tehnilist sisu täis slaidi endale selgeks tegemine väärt olevat ja kuna õppejõud mind kunagi otsima ei hakanud, siis jätsin asja sinnapaika et piiratud aega Portugalis kasutada paremini kui 6 vabaaine EAPi teenimiseks ühikatoas arvuti taga kössitades. Üldiselt akadeemilise poole kokkuvõtteks ütleksin, et mööda külgi maha ei jooksnud, aga ega akadeemiline pool polnudki mu põhifookus nende kuude jooksul, teisalt, Lennuakadeemia lennunduskorralduse ained on küll pisut raskemad (ja saab keelebarjääri puudumise tõttu rohkem kohal käia), aga eks nemadki ole eelkõige niisama harimiseks ja kindlustuseks juhuks, kui lennujuhina töö saamine ei peaks õnnestuma. 


Santos Populares oli kindlasti üks meeldejäävamaid osi Lissaboni juures, tohutud tänavapeod Portugali estraaditümmi, grillitud sardiinide, bifanade ning õlle ja sangriaga toimuvad juuni alguses püha Antonio päeva ümbruses. Käisin nendel kas üksi või kaaserasmuslastega 9., 10., 12. ja 13. juunil (viimasel päeval hakati juba kokku pakkima, samas entusiastlikemate kodanike jaoks oli see juba kuues päev pidutsemist). Lisaks käisin matkamas Praia da Ursal ja Cabo da Rocal, kus langesin jälle viimase bussi puudumise ja seekord ka piraattakso ohvriks, aga päikseloojang oli peaaegu väärt seda, kuigi vist ei saa siiski õhtust külastust soovitada. Teised toredad kohad ja üritused olid ESNi Poola õhtu, Carrise ehk trammide ja busside muuseum, Arco da Rua Augusta, Marchas Populares ehk pidulik karneval-rongkäik Avenida da Liberdadel, militaarmuuseum, B-MAD, kus sain tunniajase privaattuuri art deco kunstist ja maitsta moscateli, Praia da Tamariz Estorilis, kus leidus kõike, mida oskasin rannast tahta ning linna korraldatud tasuta fado-kontsert São Jorge lossis.

Lissaboni varjuküljed, Amadora Este metroojaamast põhjas

Varahommikune Portas do Soli vaateplatvorm

Muuseumitramm Carrise muuseumis

Santos Populares Alfama südames, Rua do Salvador (üks parimaid peokohti)

Hiilgus pärgamas Vaprust ja Geniaalsust, Arco da Rua Augusta

Lissaboni (ülikooli) botaanikaaed

Raamatulaat Edward VII pargis

Grillitud sardiinid

Praia da Ursa ja Cabo da Roca majakas

Tee alla Praia da Ursale (keerasin vist kusagil valele rajale)

Cabo da Roca majakas ja päikseloojang

Peaaegu taksojuhi käest scammitud saamist väärt päikseloojang

Marchas Populares, Ajuda linnaosa etteaste

15E trammiga sõitmas

Elutoasisustus B-MADis

Praia do Tamariz

Rannal Hispaania maasikatega

Valik kahureid militaarmuusemis

I maailmasõja ekspositsioon militaarmuuseumis

Videvikuaegne linnavaade Castelo de São Jorgest kontserdi eel


Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

1. nädal: 20.02-26.02

Erasmusele minek on mul juba pikalt kavas olnud. Hüpe mugavustsoonist välja, teises riigis elamine ja sealse kultuuri tundma õppimine, keeleoskuse lihvimine, reisimine soojal maal ja see kõik Euroopa maksumaksja raha eest - mida veel tahta? Minu õppekava ja elukorraldusega sobis 2022/23 õppeaasta kevadsemester ka üsna hästi ja saatuse tahtel sai õpiräne sihtkohaks Lissabon. 2023. aasta alguseks oli õnnestunud ära korraldada majutus, õppeained ja üheotsapilet Tallinn-Zürich-Lissabon. Ausalt öeldes sellega struktureeritum/korralikum eeltöö piirduski. 20. veebruaril õhtupoolikul saabusin Lissaboni, maine vara ühes spordikotis ja seljakotis kaasas. Ülikoolilinnakusse jõudes põrkasin väravas kohe keelebarjääri otsa, ent see on jäänud ka seni ainsaks korraks, kus inglise keelest mingit kasu pole olnud. Siinne koordinaator võttis mu õnneks varsti kenasti vastu ja näitas ühikatoa kätte.  Ühikas ehk RECALL Residência Estudantil. Kuigi olin arvestanud ühe voodiga kaheses toas, selgus, et ühikah

7. nädal: 03.04-09.04

Esmaspäeval otsustasin lõpetada täiusliku ilma ootamise ja lihtsalt minna juba mõnd aega mõttes olnud matkale Sintrast Cabo da Rocale ehk Euroopa mandriosa läänepoolseimasse punkti. Teekonnaks kasutasin lehelt walksintra.com leitud rada läbi Sintra mägede rahvuspargi, mis oli tõesti väga maaliline. Leidus nii männimetsa, kitsaid külateid, farme ja kloostreid kui muidugi avaraid vaateid Atlandile ning Pena paleele. Täidetud sai ka lootus noppida puu otsast eksootiline vili, seda siis tänu tee ääres kasvanud aprikoosipuule. Pimedus hingas kuklasse, seega pidin pärast 11 kilomeetrit Casas Novasest bussi peale hüppama ja katkestama. Bussisõit tagasi alla Sintrasse raske jalaga bussijuhiga oli ka omaette kogemus. Kokkuvõttes oli sooja ilmaga kaunis looduses matkamine tugev dopamiinilaks.  Jooksin lennujaama servast Bairro de Angolasse, mis peab ütlema, vastas nimele. Nagu olen korduvalt näinud varemgi, on justkui väga heades asukohtades palju räämas maju, mis paneb Eestit hindama, siin vist

3. nädal: 06.03-12.03

Esmaspäeval sain teada, et ka Portugalis võib suure osa päevast sadada, samas oli see vist kolmas vihmane ilm enam kui kahe nädala jooksul, mis märtsi kohta on harjumatult ja meeldivalt kuiv. Administração da Aviação Civil loengus rääkis õppejõud oma kogemusest 1989. aastal Assooridel Santa Maria saarel toimunud lennuõnnetuse uurimisel (Independent Airi lend 1851). Loodetavasti jääbki see selliseks groteskseks kogemuseks, mille kuulmiseks (nii huvitav, kui see ka poleks) peab Eestist kaugemale minema.  Mainimata jäi, et eelmise nädala lõpus kasutasin esimest korda laundromati. Ühikas pole pesumasinaid ette nähtud, seega saab pesu pesemas käia üle tee, toetades kohalikku ettevõtlust viiekaga. Taoliste laundromatide rohkuse järgi otsustades (3 sellist on 600-meetrisel teel kämpusest poodi) ei kuulu pesumasin paljude korterite standardvarustusse.  Teisipäeval käisin esimeses muuseumis, Museu Arqueológico do Carmos ehk arheoloogiamuuseumis karmeliitide kloostri varemetes, mida pärast 1755.